We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Op deze pagina staat uitgelegd wat het inhoudt om in een zorgprogramma terecht te komen. Hoe gaat u om met een chronische aandoening? Wat kunt u zelf doen en wat mag u verwachten van uw huisarts en andere zorgverleners?
Een zorgprogramma legt uit hoe de zorg voor een chronische aandoening is georganiseerd en wat u kunt verwachten. Het beschrijft welke zorgverleners betrokken zijn, hun taken, de samenwerking tussen hen en met u. Alle programma's zijn gebaseerd op landelijke richtlijnen en afgestemd met zorgverzekeraars.
Stroomz heeft zorgprogramma’s voor verschillende patiëntgroepen. Er zijn programma’s voor mensen met diabetes, astma, luchtwegen en (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten. Ook zijn er programma’s voor kwetsbare ouderen en voor kinderen en volwassenen met psychische klachten.
Zorgprogramma's zijn voor mensen met chronische aandoeningen, wat betekent dat u langdurig, soms levenslang, de gevolgen ervan ervaart. Het zorgprogramma is ook voor mensen die een verhoogd risico lopen op deze aandoeningen. Vaak gaat het om aandoeningen die kunnen verergeren als er niet voldoende zorg en aandacht voor is. Voorbeelden van chronische aandoeningen zijn diabetes, astma, COPD, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk.
Met een zorgprogramma houdt de huisarts uw gezondheid in de gaten en krijgt u ondersteuning bij zelfzorg.
In overleg met uw huisarts nodigen we u periodiek uit om het spreekuur te bezoeken. Meestal komt u dan bij een praktijkondersteuner, soms bij de huisarts. Het kan zijn dat er van tevoren een bloedonderzoek of een ander onderzoek gedaan wordt. Ook kunt u het verzoek krijgen om vooraf een korte vragenlijst in te vullen. Dat biedt u en uw zorgverlener de mogelijkheid om de afspraak goed voor te bereiden. Tijdens de afspraak bespreekt u hoe het met u gaat; de uitkomsten van de onderzoeken spelen hierbij een rol.
Bij het eerste bezoek aan de praktijkondersteuner maakt u samen een plan. Wilt u dit gesprek goed voorbereiden, lees dan eerst deze folder.
Het plan dat u samen met de praktijkondersteuner maakt bevat afspraken over het doel van de behandeling en de acties die daarbij horen. Denk aan medicijngebruik, voeding, bewegen of stoppen met roken. Maar ook over het inschakelen van andere zorgverleners en over wat u zelf kunt en wilt doen. Soms zijn er ook mogelijkheden voor digitale zorg en groepsbehandelingen.
Tenslotte worden er vervolgafspraken ingepland. Thuis kunt u het zorgplan nog eens rustig op papier of online doorlezen. Als de situatie daarom vraagt, kunnen de afspraken in het zorgplan aangepast worden.
Meer dan u misschien denkt, en daarover zal het tijdens een afspraak vaak gaan. Samen bekijken we wat in uw persoonlijke situatie mogelijk en haalbaar is. En of u daar ondersteuning bij nodig heeft. Denk aan stoppen met roken, meer bewegen of anders eten. Dit soort aanpassingen in uw dagelijks leven hebben meestal een sterk positief effect op uw gezondheid. Waar u zelf ook veel invloed op heeft, is het op de juiste manier gebruiken van medicijnen. Omdat we begrijpen dat het veranderen van leefstijl moeilijk kan zijn, proberen we u daar zoveel mogelijk bij te helpen. U kijkt samen met uw praktijkondersteuner welk resultaat u wilt bereiken, welke hulp u daarbij nodig heeft en wat u zelf kunt en wilt doen. Dit legt u samen vast in uw eigen zorgplan dat alle zorgverleners in het programma volgen. Zorg op uw maat dus.
Deelname aan een zorgprogramma valt onder de basiszorg. De meeste kosten binnen uw zorgprogramma worden vergoed en vallen niet onder uw eigen risico. Aan een aantal onderdelen van een zorgprogramma zijn wel kosten verbonden. Voor meer informatie raadpleeg het zorgprogramma op Post-Z.
Uw medische gegevens moeten goed worden beschermd. Door de privacywetgeving in ons land zijn uw gegevens niet automatisch beschikbaar voor andere zorgverleners. Daarvoor moet u toestemming geven. De huisarts kan u hierom vragen, maar u kunt ook actief aangeven dat u de uitwisseling van gegevens toestaat. De zorgverleners in uw zorgprogramma zijn dan goed op de hoogte van uw gezondheidssituatie en van de medicijnen die u gebruikt. Dit helpt fouten voorkomen. Uw huisartspraktijk vindt de privacy van patiënten en zorgverleners erg belangrijk. We volgen alle privacyrichtlijnen om te voorkomen dat persoonsgegevens ongeoorloofd worden ingezien en gebruikt.